فوت و فن مهم در طراحی نمای ساختمان اداری و مسکونی
8: فوت و فن مهم در طراحی نمای ساختمان اداری و مسکونی
طراحی نمای ساختمان یکی از مهم ترین مراحل طراحی یک ساختمان می باشد، به همین دلیل باید نکات مهم اصول طراحی نمای ساختمان مسکونی و اداری کاملا رعایت شود.
اصول طراحی نمای ساختمان در شکل و اندازه های مختلف
نمای ساختمان از مهم ترین بخش های یک ساختمان است که می تواند در اولین نگاه با کاربر و مخاطب آن ارتباط برقرار کند. بنابراین طراحی نما جزو مهم ترین مراحل طراحی یک ساختمان محسوب می شود و باید به گونه ای طراحی شود که فاقد ارزش بصری نباشد. باید بدانید یک طراحی و اجرای جذاب و با کیفیت در ظاهر ساختمان شما می تواند اثری شاخص و به یاد ماندنی را در ذهن بیننده تداعی کند پس برای طراحی یک نمای زیبا باید به فاکتورهای مهمی توجه کنید.
استفاده از مصالح با کیفیت و پایدار
نمای یک ساختمان پوسته بصری یک ساختمان است. اگر در نمای ساختمان به علت صرفه جویی در هزینه ها از مصالح نا مرغوب و درجه 3 استفاده نمایید در آینده و برای فروش ساختمان دچار مشکلات عدیده ای می شوید زیرا بسیاری از خریداران ،کیفیت یک ساختمان را بر اساس پوسته آن ساختمان می سنجند و عدم استفاده از نما را نشانه بی کیفیتی کل ساختمان می دانند پس بهتر است در نمای ساختمان از مصالح با کیفیت استفاده نمایید.
تلفیق متریال های مختلف در طراحی نما:
یکی از مهم ترین موارد برای رسیدن به یک نمای خوب این است که بدانیم چه مصالحی در کنار یکدیگر قرار دهیم تا در نما هماهنگی بیشتری ایجاد گردد و نما زیباتر به چشم آید. کیفیت و جنس متریال مورد استفاده در نما می تواند تا حد زیادی بر زیبایی آن تاثیر بگذارد. در طراحی نما هم تنوع رنگ بسیار مهم است هم تنوع بافت که دست یابی به این نکات به وسیله مواد و مصالح استفاده شده در نما به دست می آید.
رعایت تناسب رنگ در نمای ساختمان:
رنگ یکی از بارزترین ویژگی های بصری یک نما است و در صورتی که درست انتخاب نشود می تواند حتی کیفیت بصری بهترین طرح ها با مرغوب ترین متریال ها را از بین ببرد بنابراین تناسب رنگ ، یک نما را به مطلوبیت می رساند. شما می توانید پیش از اجرای طرح در نظر گرفته با کمک نرم افزارهای طراحی سه بعدی تناسبات رنگی را بسنجید.
سادگی و خوانایی نمای ساختمان:
مهم ترین اصل در طراحی نما سادگی و خوانایی است . اگر شما در طراحی نمای ساختمان از مواد و مصالح متنوعی استفاده نمایید از سادگی و خوانایی نمای ساختمان می کاهید پس بهتر است در همه قسمت های نما از یک موتیف استفاده شودو از یکنواختی بصری نما با استفاده از یک یا دو المان شاخص بکاهید. در دنیای مد به کار گیری عناصر زیاد در طراحی، نما را شلوغ و ناخوانا کرده و زیبایی آن را تحت الشعاع قرار می دهد. هر چه نما ساده تر طراحی شود، عناصر به کار رفته تاثیر بیشتری بر کیفیت بصری خواهند گذاشت.
پیوستگی عناصر به کار رفته:
تمام قسمت های نما باید به یک شکل طراحی و اجرا شوند و پیوستگی باید در کل ظاهر نما دیده شود. یک نمای پیوسته نمایی است که از مجموعه ای از فرم های پراکنده تشکیل نشده باشد بلکه باید در طراحی قسمت های مختلف یک فرم کلی در نظر گرفته شده و اجرا شود.
نورپردازی نمای ساختمان:
نورپردازی نمای ساختمان به اندازه طراحی نمای ساختمان اهمیت دارد زیرا نورپردازی ها سبب می شود که ساختمان در شب مثل روز زنده، پویا و تاثیر گذار باشد. دقت کنید که نورپردازی ها نباید بسیار خیره کننده باشد یعنی باید در نظر بیننده ابتدا خود نما به چشم آید و سپس و نورپردازی آن.
اهمیت ویژه نورپردازی نمای ساختمان
شفافیت بصری نما ساختمان:
نمایی جذاب و مطلوب است که در آن از پنجره های بیشتر استفاده شود. در طراحی نما، پنجره ها نقش ایجاد کننده شفافیت را بر عهده دارند و از صلبیت بنا به تناسب تعداد و وسعت روزنه های موجود می کاهند. در طراحی نما باید به نحوه طراحی این پنجره ها، محل قرارگیری و ریتم آن ها توجه کرد و پنجره ها را در مکان درست در نما قرار داد تا تاثیر خود را بر نمای ساختمان اعمال کنند.
استفاده از یک عنصر شاخص:
یکی از بخش های نما را به عنوان نقطه شاخص آن در نظر بگیرید و طراحی متفاوتی برای آن انجام دهید تا بخش مورد نظر در مرکز توجه قرار گیرد. با در نظر گرفتن یک عنصر شاخص در نما توازن و تعادل کمرنگ ترمی شود اما در طراحی این عنصر شاخص دقت کنید که این بخش از نما باید در عین تمایز و برجستگی، با فرم کلی نما همخوانی و تناسب داشته باشد. استفاده از یک عنصر شاخص سبب می شود یکنواختی طرح از بین برود و جذابیت بصری بیشتری ایجاد شود.
به کار گیری یک ریتم مشخص:
ریتم، تکرار عناصر با یک نظم تعیین شده و در جهتی است که همه قسمت ها از لحاظ بصری همخوانی داشته باشند. عناصر تشکیل دهنده شکل نما باید دارای یک نوع نظم و ترتیب در خطوط، صفحات و احجام باشند. ریتم از پراکندگی و ناخوانایی عناصر به کار رفته در نما جلوگیری کرده و به نما سازماندهی بصری می دهد.
توجه به درون گرایی و برونگرایی:
در طراحی نما ، به حریم شخصی توجه کنید و درونگرایی را در نظر بگیرید و از ایجاد نماهای برونگرا که موجب به خطر افتادن حریم شخصی افراد می شوند ، پرهیز کنید.
در طراحی نمای ساختمان به این نکات توجه نمایید:
1- یک مهندس معمار قبل از طراحی می بایست به سطح مالی کارفرما نیز توجه کند زیرا اگر کارفرما توان مالی اندک داشته باشد ، زیبا ترین و اصولی ترین طراحی نمای ساختمان را نمی توان اجرا کرد.
2- قبل از طراحی نما ، به اقلیم منطقه ، توجه کنید زیرا طراحی نما تا حدودی به اقلیم منطقه بستگی دارد مثلا در در مناطق شمالی کشور استفاده از پنجره های بزرگ و سرتاسری ، جهت نورگیری و سیرکولاسیون هوا لازم است اما در مناطق سردسیر کشور استفاده از نماهای شیشه ای و پنجره های بزرگ سرتاسری به خصوص در جهت های بادگیر پیشنهاد نمی شود.
3- توجه به بافت منطقه در طراحی نمای ساختمان یکی از الزامات است مثلا در برخی مناطق شاهد یک ساختمان آجری در کنار یک ساختمان سنگی و … هستیم که هیچ گونه تناسبی با هم ندارند. در کاشان به بافت منطقه توجه شده و در اغلب ساختمان ها از آجرِ نما در طراحی نمای ساختمان استفاده شده است.
4- اگر در شهر و یا استانی زندگی می کنید که در آن متریال سنگ یافت می شود ، در طراحی نمای ساختمان از این متریال استفاده نمایید.
5- قبل از طراحی نمای ساختمان از کاربری ساختمان مثلا اینکه ساختمان تجاری ، اداری و یا مسکونی است ، اطلاع یابید.
6- در جهت زیباسازی نما از حجم هایی استفاده نکنید که موجب پرتی در فضای داخلی شوند.
7- طراحی نمای ساختمان یک امر کاملا تخصصی و حرفه ایست پس طراحی نمای ساختمان خود را حتما به متخصصین با صلاحیت در این امر بسپارید.